Odpady v číslech

      Věděli jste, že domácnosti v ČR vyprodukují za celý 1 rok až 5,9 milionů tun odpadu. Každý občan ČR, tedy v průměru ročně vyprodukuje 551 kg smetí. Bohužel, až 46 % komunálních odpadů skončilo na skládkách, což představuje velmi vysokou zátěž pro životní prostředí. Přijdou Vám tato čísla neuvěřitelná ?

  Pohlédneme-li za hranice na zbytek světa, pouze 9% z devíti miliard tun plastů, které celý svět vyprodukoval, bylo recyklováno. Nejvíce odpadu z jednorázových plastových produktů vyrábí Čína. Obrovské množství plastových odpadů ale každoročně vyprodukují i Spojené státy nebo státy Evropské unie. Průměrný Evropan ročně vyhodí až 31 kilo plastů. Podle studie UNEP se každoročně po celém světě použije až pět bilionů plastových tašek. Kdyby se rozprostřely vedle sebe, zabraly by dvojnásobnou plochu, než je rozloha Francie. UNEP(OSN) je také známý tím, že razí heslo

„Nemůžete-li to znovu použít, odmítněte to“.

  Dalším bodem jejich studie je, že ve světových oceánech plave více než 268 000 tun plastů, přes 5,2 bilionu plastových kousků. Takové množství by mohlo 425 krát omotat zeměkouli podél rovníku. Některé další studie odhadují, že až 70 procent plastového odpadu skončí na mořském dně i více než 6000 metrů pod hladinou. Objevil se i v nejhlubším místě na planetě – v bezmála 11 kilometrů hlubokém Mariánském příkopě našli badatelé igelitovou tašku.

   A i navzdory takovému faktu, se komunity které se snaží žít převážně bezodpadovým stylem života, setkává s nelibým přijetím. Lepší vyhlídka do budoucnosti jde ale ruku v ruce s aktuální snahou OSN bojovat proti jednorázovým plastům. Inspirovat se tím nechala například i Alžběta II., která nařídila z Buckinghamského paláce plastové kelímky a brčka. Nadále bude tedy královna a její okolí používat k těmto účelům již jen porcelán, k němuž nově přibyly ještě výrobky z recyklovaného papíru – které jsou také přijatelné. 

environmental-protection-4482598_1280