Jak začít s udržitelným stylem života?

 

  Určitě už jste někdy v minulosti mohli narazit na pojem “Zero waste”. Co to vlastně je a jak začít žít ekologicky, udržitelným životním stylem, rozebereme právě v tomto článku.

Zero-waste - Jak začít žít s nulovým odpadem?

   Zero waste začíná být poslední roky trendem mezi influencery a blogery po celém světě. Jednou z nejznámějších světových představitelek tohoto životního stylu, je Bea Johnson. Je známá nejenom tím, že napsala úspěšné eko-knihy ale hlavně tím, že její roční odpad činí pouze obsah jedné zavařovací sklenice. Zdá se skoro neuvěřitelné, že ? Zero waste ale není jen o tom, vejít se do jedné zavařovačky. Nápomocni můžeme být postupně byť jen malými krůčky odbouráním zlozvyků každodenního života. Na začátku všeho, stojí především vlastní rozhodnutí každého z nás, jakým směrem se vydáme a co svým přístupem k životu a k přírodě okolo nás, budeme podporovat.

REFUSE - Pojmem zamítni, myslíme na NEpoužívání jednorázových plastových výrobků, jako jsou např. brčka, jednorázové příbory nebo třeba igelitové sáčky v obchodech.   

REDUCE - Pro heslo zredukuj, přístup „to se může hodit“ je pro redukci odpadu snad úplně nejhorší. Upřednostňujte kvalitu před kvantitou, nepodléhejte klamavým akčním slevám či reklamám. Jak se říká – méně je někdy více, zde toto přísloví platí dvojnásob!

REUSE - Dalším bodem pravidel je i znovu použij – pro výrobky již zakoupené vymyslíme nový způsob využití. V dnešní době, převážně tedy ve větších městech jsou bezobalové obchody, kam přinesete staré nádoby, které můžete naplnit stejnými produkty jako v každém jiném supermarketu, akorát tím tolik nezatížíte prostředí.

RECYCLE - Pravidlo číslo čtyři je snad každému jasné. Při nákupu nových výrobků, bychom měli brát ohled nejen na fakt, zda jsou opakovatelně použitelné, ale i zda-li jsou vyrobené z recyklovatelných materiálů.

ROT - Posledním bodem, který je známý všem už od pradávna – zkompostuj. Kompostování je jednoduchý a ověřený postup na správné využití organických odpadů a byl vyžíván už našimi předky při práci s půdou a rostlinnými zbytky.