Historický den dluhu vůči přírodě. Česká republika opět mezi nejhoršími státy!

Den, kdy lidstvo spotřebovalo z přírody tolik, kolik dokáže planeta obnovit za celý rok. 28. července. Tento den se ale s roky neustále mění, padá na ohromující historická minima a stejně tak se liší tento den u různých států. Nejhůře je na tom letos Katar a Lucembursko. Česká republika se dělí s Norskem o ,,krásné” 11. místo datem 12.4., tím se řadí mezi ty nejhorší státy světa. Nejlépe je na tom Jamajka, která se pyšní svým datem až 20. prosince. Toto datum je ale stále možné změnit.

windmill-g681fbb5ed_640

Overshoot day aneb dluh budoucím generacím

 

     Tak je označován den, kdy poptávka lidstva po ekologických zdrojích v daném roce překročí to, co je Země schopna udržitelně vyprodukovat. Jsme právě v polovině roku a lidstvo již vyčerpalo veškeré zdroje, které je schopna si znovu obnovit během celého roku. Tento den určuje Global Footprint Network, oceněná mezinárodní výzkumná a nezisková organizace, která kombinuje data a vytváří nejrozumnější předpoklady pro posouzení stavu zdrojů lidstva. Tento den se samozřejmě u každého státu liší. Letos je na tom v globálním měřítku nejhůře Katar, který dosáhl svého ročního limitu zdrojů již 10. února, těsně následovaný Lucemburskem, kdy jejich den připadl na 14. února. Například i Švýcarsko své historické datum překročilo již 13.5.2022. Pokud by světová populace měla stejný životní styl jako Švýcaři, byly by k zajištění její existence nutné zdroje tří planet a kdyby všichni žili jako Američané, globální Overshoot day by se přesunul na březen.

 

Jistá zkáza nebo jasný čas na změnu?

Mathis Wackernagel, prezident Global Footprint Network, uvedl, že:

 ,,Lidé využívají o 75 % více biologických zdrojů, než je Země schopna regenerovat – tolik, jako kdybychom žili na 1,75 planetách. Pokud lidstvo dokáže posunout datum o šest dní každý rok, lidstvo bude schopno posunout toto tempo pod „jednu planetu“ před rokem 2050. Jedna planeta je regenerační schopností celé planety Země.“ 

 

Jak můžeme posunout datum a připojit se k hnutí #MoveTheDate?

 

Celosvětová osvěta MoveTheDate uvedla řešení, jak můžeme toto datum posouvat a zvrátit to, co jsme napáchali. Minulost nemusí nutně určovat naši budoucnost, na rozdíl od naší volby. Prostřednictvím moudrých a prozíravých rozhodnutí můžeme obrátit trendy spotřeby přírodních zdrojů a zároveň zlepšit kvalitu života všech lidí. Existuje mnoho způsobů, jak můžeme přispět ke zlepšení zdraví našich přírodních ekosystémů a zároveň mít dobrý pocit z toho, že v našem životě vytvoříme více prostoru pro přírodu. Například sázení stromu, pěstování jedlé zahrady nebo dobrovolnictví s místní ochranářskou organizací nebo třeba udržitelné produkty.

 

Jak je na tom Česká republika?

 

Česká republika často v těch nejhorších statistikách patří mezi první místa, stejně tak je to i v tomto případě. Overshoot day připadá na 12.4., což je skoro o měsíc dříve, než bratrské Slovensko. V globálním měřítku nám připadá neuvěřitelné 11. místo, které si dělíme s Nizozemskem a také Norskem. Na barevné mapě Footprint Network Česko dostalo červené označení, protože je ekologická stopa více než o polovinu větší, než je biokapacita na osobu. Potřebovali bychom 2,5 států navíc, aby se naše zdroje dokázali natolik obnovit, aniž bychom byli nuceni ,,jet na dluh”.  

 

Pár faktů na závěr 

  • Opětovné zalesnění 350 milionů hektarů lesa by posunulo Den překročení Země o osm dní.
  • Pokud bychom celosvětově snížili plýtvání potravinami na polovinu, posunuli bychom Den překročení Země o 13 dní.
  • Stávající běžně dostupné komerční energeticky účinné technologie pro budovy, průmyslové procesy a výrobu elektřiny by mohli posunout Den překročení Země nejméně o 21 dní, aniž by došlo ke ztrátě produktivity nebo pohodlí.
  • Pokud posuneme Den překročení Země o pět dní každý rok, použijeme do roku 2050 méně než 1 Zemi

Jak jste na tom vy a Vaše ekologická stopa ? Udělejte si tento kvíz a dejte nám vědět Vaše výsledky na Instagramu !

Autor: JsemEko