Světový humanitární den 2022 - Téměř 20 let od bombového útoku na sídlo OSN

World Humanitarian Day 2022 - Světový humanitární den je věnovaný podpoře humanitárních pracovníků, kteří riskují a ztrácejí své životy, aby pomohli druhým. Jedním z cílů tohoto dne je zvýšení povědomí o nelehkém osudu civilistů na celém světě, kteří se ocitli v konfliktu. Tento den je připomínkou bombardování hotelu Canal v iráckém Bagdádu 19. srpna 2003, při kterém zahynuly dvě desítky humanitárních pracovníků a také zástupce generálního tajemník OSN.

Bombardování hotelu Canal

Odpoledne 19. srpna 2003 bylo sídlo Organizace spojených národů v hotelu Canal v Bagdádu z velké části zničeno ničivým bombovým útokem. Útok byl jedním z nejsmrtelnějších v historii OSN a znamenal zlom v tom, jak OSN a humanitární skupiny operují v terénu. Útok na budovu hotelu Canal zabil 22 lidí a více než 150 jich zranil. Obětí útoku byl také komisař OSN pro lidská práva Sergio Vieira de Mellothe. Většina z nich jsou humanitární pracovníci, kteří přišli do Iráku, aby pomohli rekonstruovat zemi po svržení Saddáma Husajna. Výbuch způsobil sebevražedný atentátník, který řídil nálož náklaďáku značky Kamaz z roku 2002 a byla součástí flotily bývalého iráckého podniku. K odpovědnosti za výbuch se přihlásil Abú Musab Zarkáví , vůdce teroristické organizace al-Káida. Důvod, který al-Zarkáví pro zacílení na de Mella uvedl, byl ten, že pomohl Východnímu Timoru stát se nezávislým státem.


Fakta a čísla:

  • V roce 2021 bylo napadeno 460 humanitárních pracovníků: 140 zabito, 203 zraněno a 117 uneseno.
  • Ze zemřelých humanitárních pracovníků tvořili 98 % národní zaměstnanci a 2 % mezinárodní (expatriovaní) zaměstnanci – více než polovinu (53 %) tvořili zaměstnanci národních nevládních organizací.
  • Většina násilí se odehrála v Jižním Súdánu, Afghánistánu a Sýrii.
  • Očekává se, že v roce 2022 počet obětí výrazně vzroste kvůli válce na Ukrajině, kde raketové útoky a ostřelování ohrožují civilisty i poskytovatele pomoci stejnou měrou.
  • Přehled humanitárních potřeb z roku 2021 odhaduje, že 20,7 milionu (67 % populace) lidí potřebuje humanitární pomoc, z nichž 12,1 milionu se odhaduje na akutní potřebu, což z Jemenu dělá největší humanitární krizi na světě.

 

Tematické kampaně

Každý rok je pro Světový humanitární den zvoleno téma a organizace po celém světě se zapojují do zviditelnění tohoto dne různými způsoby, od finančních sbírek až po přednášky a další akce zaměřené na zvýšení povědomí. V roce 2019 se OSN například zaměřilo na #WomenHumanitarians, tedy ženy, které nasazují a riskují své životy každý den. Hrdinové skutečného života bylo tématem v roce 2020 a minulý rok  #TheHumanRace - kampaň, která je globální výzvou pro opatření v oblasti klimatu v solidaritě s lidmi, kteří to nejvíce potřebují. 

Kampaň pro rok 2022

Jedno přísloví říká: ,,It takes a village to raise a child.” Stejně tak je potřeba, aby celá vesnice podpořila jednoho člověka v humanitární krizi. Vzhledem k rekordně vysokým humanitárním potřebám po celém světě staví letošní Světový den humanitární pomoci (WHD) na této metafoře kolektivního úsilí o růst celosvětového ocenění humanitární práce. Jedním ze způsobů, jak se zapojit do kampaně, je sdílet profily a další materiály prostřednictvím svých kanálů c s #ItTakesAVillage a #worldhumanitarianday.

Dejte nám vědět na našich sociálních sítích, zda-li o tomto dni víte.