Konjak a jeho zázračné účinky

Konjakové houby, konjakové nudle, kapsle z konjaku. Na trhu se můžeme setkat s touto rostlinou v mnoha různých podobách. Nejčastěji jej nalezneme v revolučním trháku posledních let, a to v kosmetických houbičkách na čištění pleti. Co to vlastně je a kde je původ této rostliny? Vše co potřebujete vědět najdete právě v tomto článku.




Historie

 

 

  Amorphallus konjac neboli zmijovec indický, hlízovitá rostlina, která má svůj původ až v daleké východní Asii a pochází z oblasti Yunnanu v Číně. Pěstuje se převážně v tropickém až subtropickém podnebí v nížinách a divoké formy této rostliny najdete přirozeně v celé Jihovýchodní Asii. V Japonsku je známý již od šestého století jako léčivá potravina. Dále je známý pro svou kořenovou část, jež vypadá jako škrobnatá hlíza rostoucí pod zemí, podobná naší bramboře či celeru. Její hlízy mohou dosáhnout průměru až čtvrt metru. Samotný list může mít až 1,3 metrů. Květ je ohraničený tmavě fialovou barvou a díky svému atypickému kalichovitému tvaru se přezdívá také Áronova hůl, ďáblův jazyk, voodoo lilie nebo haní dlaň.

amorphophallus-titanum-gb1a306484_1920

 

Využití

    Nejdůležitější přírodní látkou konjaku je pektinový polysacharid glukomannan, čímž má spousty pozitivních účinků.  Například podporuje střevní mikroflóru, podporuje očistu těla, změkčuje stolici a mechanicky detoxikuje trávicí trakt. Vysoký obsah vlákniny v této rostlině má mnoho zdravotních výhod. Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Je dobrý také na hubnutí, protože žaludek se díky glukomannanu zaplní a tím dochází k potlačení pocitu hladu. To ale není jediné využití pro tuto blahodárnou rostlinu. Z konjakové mouky se dají připravit také výborné japonské nudle nebo také sušenky.  Jedním z nejpoužívanějších využití je právě v kosmetice, v podobě kosmetických konjakových houbiček. Je skvělým doplňkem pro hloubkové čištění pleti. 

Máte zkušenosti s konjacem i v jiných podobách? Dejte nám vědět na našem instagramu nebo tiktoku. ☺